# Test Help - SHL Numerical Reasoning Questions Help

Discussion in 'BBS Hangout' started by BleedsRocketRed, Jul 13, 2014.

Tags:
1. ### BleedsRocketRed Member

Joined:
Mar 12, 2008
Messages:
3,909
2,191
Hey guys, I have to take a Numerical Reasoning SHL interview/employment test in a few days and I have been running some practice scenarios in order to get familiar with how these questions are.

Right now I am stuck on 3 questions that I cant figure out how to approach and was wondering if anyone here has advise or can help figure these out.

I may post more that I need help one. Damn I hate these tests

Thanks

First one 2nd one 3rd one #1
2. ### BleedsRocketRed Member

Joined:
Mar 12, 2008
Messages:
3,909
2,191
Sorry I posted them too small   #2

Joined:
Mar 12, 2008
Messages:
3,909
2,191
Anyone?

#3
4. ### Jet Blast Contributing Member

Joined:
Mar 15, 2001
Messages:
2,185
178
Yeah, I'll help... Give me a couple of minutes to post a response.

#4
5. ### Jet Blast Contributing Member

Joined:
Mar 15, 2001
Messages:
2,185
178
Question 1.

We want to know how many Lumberman RVs were sold. We know the total profit is \$363,570. Let's figure out the profit for the Treeline RVs and then we'll know what we need left for the Lumberman RVs.

First, change the percents to real numbers. A Treeline RV makes 22% profit from \$39,000. So, (.22)*39000 = 8580. So, each Treeline is \$8580 in profit. Now, a warranty is 9% profit, So, (.09)*39000 = 3510. Each warranty for a Treeline is \$3510 in profit. We know they sold 14 Treelines and 7 warranties. Therefore, (8580*14) + (3510*7) = 144690.

Ok, they made \$144,690 in profit from the Treeline RV. Take the difference of the total profit and the Treeline profit and we'll know the Lumberman profit. 363570-144690 = 218880. So, the Lumberman profit is \$218,880. We'll need that in a minute. Now, change the warranty from a percent to a real number. 8% of 48000 is 3840. Each warranty on a Lumberman is \$3840 in profit. They sold 12 warranties, so the profit was \$46,080. The difference between 218880 and 46080 is 172800. That's the number we need now. Each Lumberman is 20% profit, so (.20)*48000 = 9600. Now we need to know how many Lumberman's were sold at \$9600 profit each that comes to \$172,800 total. That's easy, 9600x = 172800 and solve for x.

So, they sold 18 Lumberman RVs.

If that's too long here's a short way to do it:

9600x + 3840(12) + 8580(14) + 3510(7) = 363570

All you have to do is solve for x.

Question 2.

They're asking how many employees in the Birdfeeder department produced quotas of 160% or less. Notice that all the rows in the quotas add up to 100%. For example, the birdhouse department, 20% + 30% + 40% + 5% + 5% = 100%.

We need to know the number of employees in the Birdfeeder department in order to give an answer. Well, they tell us that 550 employees in the Windchime department are producing between 41% and 80% of their quota. Looking in the box that's 55%. That means the Windchime department has 1000 employees. 55% of 1000 is 550. Notice that the Windchime department consists of 25% of the total workforce. Therefore, there are 4000 employees working at ABC. The Birdfeeder department has 10% of the total workforce. That's 400 employees. Notice that 15% of the birdfeeder employees achieve 161% or more on their quota. We want just the opposite. So, 100% - 15% = 85%. What is 85% of 400? (.85)400 = 340.

340 employees produced quotas of 160% or less in the Birdfeeder department.

Question 3.

This one is pretty straightforward.

We know before the promotion they sold 250 pizzas a day. Each pizza cost \$12. So, the sales were 250 * 12 = 3000. \$3000 in sales each day before the promotion. During the promotion they sold 18% more each day. So, (.18)*250 = 45. Add 45 to 250 to get 295. They sold 295 pizzas each day during the promotion. Each pizza was 20% off. (.20)*12 = 2.4. Subtract 2.4 from 12 to get 9.6. Each pizza cost \$9.60 during the promotion. Total sales each day were (9.6)*295 = 2832. That means they brought in \$2832 in sales each day during the promotion. The difference between 3000 and 2832 is 168. There was a decrease of \$168 each day during the promotion.

Hope that helps.

#5
1 person likes this.
6. ### BleedsRocketRed Member

Joined:
Mar 12, 2008
Messages:
3,909
2,191
Awesome! Thank you so much. Rep

#6